Πατσέας Λάζαρος (1934 - 2017)




Έφυγε σήμερα από κοντά μας μία ιστορία του αγρινιώτικου σκακιού. Ο ''δάσκαλος'' όπως τον αποκαλούσαν όλοι όσοι τον ήξεραν. 

Εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έφερε το σκάκι στο Αγρίνιο. Με δικιά του πρωτοβουλία ιδρύθηκε σκακιστικός σύλλογος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου. Η έδρα του συλλόγου ήταν επί της Σκαλτσοδήμου ακριβώς απέναντι από την λαχαναγορά (το θυμάμαι πολύ καθαρά διότι εκεί έμαθα σκάκι!). Στα μέσα της δεκαετίας του 80' προκειμένου οι Αγρινιώτες να μάθουν τα μυστικά του σκακιού προσκάλεσε έναν από τους κορυφαίους σκακιστές της χώρας τον Φρεντζά Παναγιώτη. Στην συνέχεια ο δάσκαλος ίδρυσε και ακόμα έναν σκακιστικό σύλλογο στο Αγρίνιο με την ονομασία ΑΓΡΙΟΣ ΖΕΥΣ η έδρα του οποίου ήταν στο σημερινό βιβλιοπωλείο του Μοσχονά. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν ο ισχυρότερος σκακιστής στο Αγρίνιο, αγωνίστηκε με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και με την Ομόνοια Ναυπάκτου. 

Χαρακτηριστική φιγούρα καθώς όπου υπήρχε σκακιέρα έλεγε την γνώμη του για την σκακιστική θέση που έβλεπε! Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να συμβουλεύει τους νέους σκακιστές! Να αναφέρω ότι σε κάθε επίσημο σκακιστικό αγώνα της ΓΕΑ (εντός Αγρινίου) ήταν ο πρώτος θεατής που έφτανε στο χώρο των αγώνων!!! Αξέχαστη η παρουσία του!

Συλλυπητήρια στους δικούς του από όλους τους σκακιστές που τον γνώρισαν. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιουλίου στην Αγία Τριάδα Αγρινίου.

ΤΖΟΤΖΟΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Κοινοποίηση Άρθρου:

0 σχόλια